
Lupa rakastaa
Isänpäivän ja Joulun läheisyys kääntää ajatukset syksyisin perheeseen. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö, jossa opetellaan elämää. Sen tulisi olla turvasatama, jossa voi levätä ja olla hyväksytty. Aina ei näin ole. Joskus ulospäin hyvinkin onnelliset perheet päätyvät eroon.
Suomessa noin 30 000 lasta kokee vanhempiensa eron vuosittain. Joskus perheen tilanne on niin vaikea esim. toisen vanhemman päihteiden käytön tai väkivaltaisuuden vuoksi, että ero on ainoa järkevä vaihtoehto.
Suurimmassa osassa eroista vanhemmat sopivat lapsen asumisen, huoltajuuden ja tapaamisoikeuteen liittyvät asiat yhteisymmärryksessä. Noin 5% eroista päätyy huoltajuusriitaan. Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että lapsen kehitykselle on haitallista joutua osalliseksi vanhempien välisiin riitoihin. Puhutaan vieraannuttamisesta, jossa se lähivanhempi, jonka luo lapsi on jäänyt asumaan, pyrkii omalla toiminnallaan tahallisesti häiritsemään lapsen ja etävanhemman yhteydenpitoa.
Vieraannuttaminen voi vaarantaa lapsen psyykkisen kehityksen. Lähivanhempi on paljon vartijana mahdollistaessaan ja tukiessaan lapsen suhdetta etävanhempaan. On tärkeää antaa lapselle lupa rakastaa. Lupa rakastaa etävanhempaa, on yksittäinen teko, joka tuottaa lapsen elämään enemmän hyvinvointia ja mielenterveyttä kuin mikään muu vastaava.
Vanhempien parisuhteen tukeminen on keino ehkäistä eroja. Matalankynnyksen tukipalveluja parisuhteen tukemiseen tulee lisätä.
Satu Melkko, Liperi