Hyvällä aluepolitiikalla pidetään Suomi elinvoimaisena ja kehittyvänä. Päätöksenteossa on pystyttävä huomioimaan alueelliset erityispiirteet. Haluamme torjua alueiden ja ihmisryhmien jakautumista ja eriarvoistumista pitämällä koko maan mukana. Metropolialue, seutukunnat ja maaseutu tukevat toisiaan, eikä vastakkainasettelulle ole tarvetta.

Erilaisia keinoja tarvitaan eri alueilla, koska haasteetkin ovat erilaisia. Isoilla kaupungeilla haasteita ovat muun muassa asumisen kalleus sekä tästä johtuva asunnottomuus, maahanmuuttajavoittoisuudesta seuraava segregaation kasvu, huumeiden käyttö sekä jengiytyminen. Kaupungeissa liian tiiviistä rakentamisesta on päästävä eroon: lähiluonto ja puistot on säilytettävä lisäämään luonnon hyvinvointia ja terveyttä edistävää vaikutusta. Kasvukeskukset ja taantuvat alueet tarvitsevat erilaista asuntopolitiikkaa.
Maaseudulla ja seutukunnissa on varmistettava asukkaille tärkeät palvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä päivä- hoito- ja kouluverkot, samoin infran kunto ja tietoverkko- ja liikenneyhteyksien säilyminen. Haja-asutusalueiden työssä- käyntiä ja asumista helpotetaan muun muassa sähköveron porrastuksella ja työmatkavähennyksellä.
On järjetöntä rakentaa Suomi kahteen tai kolmeen kertaan.
Soteuudistuksen myötä yli puolet kuntien vastuista ja verotuotoista siirtyy uusille hyvinvointialueille. Vähennykset kohdis- tuvat valtionosuuksiin sekä kunnallisveron ja yhteisöveron tuottoon. Seutukaupunkien haasteena ovat usein ns. puoliso- työpaikkojen löytyminen eikä sote-uudistus saa siirtää työpaikkoja enenevästi maakuntakeskuksiin. Maakuntavero eriyt- täisi alueita entisestään, ja lisäisi verotaakkaa. Kuntien vastuulle jäävistä tehtävistä erityisesti hyvinvoinnin edistäminen vaatii onnistuakseen lisäresursseja. Kuntarahoituksessa on huomioitava investointitarpeet esimerkiksi koulu- ja päiväko- tirakennuksiin.
Toimenpiteet:
Porrastetaan sähkövero alueittain.
Korotetaan ja laajennetaan yritysten kuljetustukea.
Käynnistetään alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu.
Pidetään tie- ja tietoliikenneverkot kunnossa koko maassa.
Tuetaan maaseudun työssäkäyntiä ja yrityksiä laskemalla polttoaineiden verotusta.
Ajantasaistetaan etätyöhön liittyvää lainsäädäntöä mm. työtapaturmavakuutuksen osalta.
Varmistetaan kohtuuhintainen asuntotuotanto mm. ARA-tuotantoa lisäämällä ja MAL-sopimuksia seuraamalla. Otetaan lähiöiden kehittäminen kaupunkikehityksen kärkeen: noin 1,5 miljoonan suomalaisen arki on lähiöissä.
Ylläpidetään monimuotoista asuntotuotantoa ja ehkäistään alueiden väestön eriytymistä.